Desi este cea mai „tanara” dintre bauturile calde, comparativ cu ciocolata sau ceaiul, istoria sa este mult mai stufoasa decat a celorlalte. Din momentul in care oamenii au fiert  si au baut cafeaua pentru prima data, acum in jur de 800 de ani.

Se pare insa ca istoria sa este mult mai veche. Si aici intervin legendele. Una dintre acestea il are in prim-plan pe pastorul Kaldi, crescatorul de capre din secolul al IX-lea din Etiopia, care a descoperit ca dupa ce caprele sale consumau fructele unui anumit arbore dobandeau o energie care le facea sa nu mai doarma peste noapte. Kaldi a incercat si el efectul acestora si le-a vorbit despre fructele de culoare rosie calugarilor de la o manastire din apropiere. Initial acestia au fost impotriva consumului boabelor si le-au aruncat in foc, de unde s-a eliberat o aroma placuta.
Boabele prajite au fost colectate din jar, apoi dizolvate in apa fierbinte, creandu-se astfel prima ceasca de cafea din lume.

Soiuri de cafea
In prezent cafeaua este produsa in peste 50 de tari. In scopuri industriale se cultiva cele aproape 80 de varietati ale soiurilor Arabica si Robusta.

  • Arabica este cea mai apreciata si cultivata cafea si se obtine din arborele Coffea Arabica, originar din Etiopia.
  • Robusta are un continut ridicat de cafeina (1,7 – 4%), un gust puternic si mai putin aromatizat.
  • Liberica, de calitate medie, este originara din regiunea Monrovia, Liberia. Este asemanatoare cu Robusta, are de asemenea o crestere rapida si poate rezista la conditii climaterice nefavorabile. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii de Vest si Americii de Sud.
  • Maragogype este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre arabica si liberica. Este cafeaua cu cele mai mari boabe din lume, dimensiunile acestora fiind de 2-3 ori mai mari decat în cazul celorlalte varietati. Cultura acestui arbore este extrem de vasta (Guatemala, Brazilia, Nicaragua, Mexic, Columbia și Java).
  • Sfanta Elena, sau cafeauan lui Napoleon, cu tente florale, de citrice si caramel. Aceasta cafea creste într-un sol vulcanic, cu utilizarea exclusiva a ingrasamintelor naturale cum ar fi guano.
  • Panama Boquete Geisha este un soi care creste la altitudinea de 1.700 de metri, in apropierea vulcanului Baru din Panama. Datorita altitudinii, aceasta cafea are o savoare speciala, o aroma ultrafine si aciditate moderata.
  • Kopi Luwak sau „cafeaua milionarilor” este o cafea recoltata din insulele Java, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine, Timorul de Est și din unele zone din India. Boabele acestei cafele nu sunt culese direct de pe planta, ci numai dupa ce au fost ingerate și apoi eliminate partial digerate de un animal numit civeta de palmier. Acest animal are în tubul digestiv o enzima proteaza cu proprietatea de a reduce gustul amarui al cafelei.
  • Black Ivory este obtinuta din boabele de cafea inghitite, digerate si eliminate pe cale naturala de catre elefanti. Procedura de obtinere a cafelei este asemanatoare cu cea pentru fabricarea cafelei Kopi Luwak. Prin acest proces cafeaua capata un gust special, devine mai rafinata, putin mai amara, cu usoara aroma de ciocolata, fructe, nuci, macese. Aceasta aroma se datoreaza faptului ca boabele de cafea sunt digerate odata cu alte elemente din hrana elefantilor, cum ar fi bananele sau trestia de zahar. Black Ivory este considerata cea mai buna cafea. Este foarte rara si greu de gasit, pretul fiind chiar mai ridicat decat al cafelei Kopi Luwak.
25septembrie
2017
  • 970
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.