Granulatia cafelei macinate: cu cat este mai fina granulatia, cu atat suprafata de contact a cafelei cu apa este mai mare, iar cu cat granulatia este mai mare, cu atat suprafata de contact e mai mica.

Granulatia cafelei este dictata de modul de preparare a produsului final, mai exact de timpul cat va sta cafeaua in apa. Daca nu folosim macinatura adecvata timpului de extractie vom avea un produs final slab calitativ, (prea acru, amar, fara consistenta).

Ne vom rezuma la trei tipuri de granulatie, cel mai des intalnite, in realitate sunt mult mai multe.

Cafeau macinata foarte fin o folosim in general la ibric. Granulatia este comparabila cu faina. Macinatura pentru ibric este cea mai fina, putem vorbi de o infuzie, iar timpul de infuzare la o cafea la ibric trebuie sa fie scurt, de 10 secunde.

Granulatia medie o folosim in general la moka sau chiar si la espressoarele cu sita cu presiune. Se spune ca este granulatia ideala. Timpul de extractie la un espressor este de 25 de secunde. Atat trebuie sa stea cafeaua in contact cu apa.

Granulatia grosiera se foloseste in general la filtru, unde avem un timp mediu de extractie de ~ patru minute.

Pentru  o cafea delicioasa trebuie sa alegem o cafea de calitate, de origi, prajita corect, care a fost procesata si depozitata corespunzator.

 

09mai
2019