Boabele de cafea se transforma, prin prajire, schimbandu-si culoarea, dimensiunea, netezindu-se si capatand arome variate, dar ca sa ajunga acolo trebuie sa parcurga cateva etape, de la cafea verde la statutul de cafea prajita.
Prajirea este o piesa foarte importanta din puzzle-ul unei cafele buna, iar ea trebuie sa evidentieze cat mai bine calitatile bobului, iar o cafea buna poate sa devina exceptionala daca este pusa in valoare, dar si reversul medaliei este valabil, iar o cafea exceptionala poate sa fie prajita prost si sa nu iasa ce trebuie in ceasca.
Etapele prajirii cafelei:
Etapa uscarii – prima etapa a prajirii, este cea a uscarii. Acum boabele devin galbui pana la maro-deschis, apa se evapora, iar achizii reactioneaza si se descompun, disparand gustul vegetal al boabelor, pe masura ce incalzeste apa din boabe, creste presiunea din structura si culoarea se intensifica.
Primul pocnet – forta aburului determina in final, ruperea structurii celulare printr-un sunet asemanator pocnetului floricelelor de porumb. Acum boaba creste in dimensiune, devine mai neteda la suprafat si uniforma la culoare si incepe să miroasa a cafea. La 1-2 minute de la pimul pocnet, se opreste în mod normal prajirea pentru cafeaua destinata filtrului sau presei franceze.
Etapa prajirii – zaharurile, acizii si compusii reactioneazs, producand diverse arome. Acizii se descompun, zaharurile se caramelizeaza, iar structura celulara slabeste si se usuca.
Al doilea pocnet – la un moment dat, se va auzi si un al doilea pocnet, provocat de presiunea din interiorul bobului de cafea, iar uleiul va ajunge la suprafata boabei. Multe cafele pentru espresso sunt prajite pana la, sau un pic dupa cel de-al doilea pocnet, dupa al doilea pocnet boabele inca mai au savoarea originala a cafelei. Aceasta va fi acoperita de un gust amar, prajit. Odata ajuns la suprafata uleiul oxideaza boaba de cafea, care capata rapid o aroma mai aspra.
Gradele de prajire ale cafelei:
La modul simplist prajirea cafelei poate fi clasificata in 3 mari categorii:
- prajirea usoara (Light Roast),
- prajire medie (Medium Roast),
- prajire intensa (Dark Roast).
Diferenta de gust intre gradele de prajire
Cafeaua prajita light ne da o cafea sesizabil acida, aromata (fructata, florala), dulce, excelenta pentru cei care nu doresc note intense de ciocolata si caramel. Este o cafea buna atat pentru espresso si preparate pe baza de lapte, cat si pentru prepararea la ibric sau filtru.
Cafeaua mediu este ideala pentru cei ce nu vor foarte multe note fructate in cafea, si adora ciocolatiul sau caramelul. Se preteaza pentru espresso si bauturi pe baza de lapte.
Cafeaua prajita intens este clar pentru cei ce doresc un gust dur, amarui, usor afumat. Produce un espresso consistent si cremos, dar amarui la gust.
2017
- 1.597
- 0