Ce este cafeaua decofeinizata si cum se obtine?

Cafeaua decofeinizata este preparata din boabe de cafea carora li s-au eliminat cel putin 97% din cofeina. Exista multe modalitati de a elimina cofeina din aceasta bautura, cele mai multe dintre ele incluzand apa, solventi organici sau dioxid de carbon.
Boabele de cafea sunt spalate in solvent pana cand cofeina a fost extrasa din ele, apoi solventul este indepartat. Cofeina poate fi, de asemenea, eliminata folosind dioxid de carbon sau un filtru de carbune–metoda cunoscuta sub numele de „procesul de apa elvetian”.
Boabele sunt decofeinizate inainte de a fi prajite si macinate. Valoarea nutritiva a cafelei decofeinizate este asemanatoare cu aceea a cafelei obisnuite, in afara de continutul de cofeina.
Cu toate acestea, gustul si mirosul pot deveni putin mai blande, iar culoarea se poate schimba, in functie de metoda utilizata. Acest lucru poate face bautura decofeinizata mai placuta pentru cei care sunt sensibili la gustul amar si mirosul cafelei obisnuite.
Procesul de decofeinizare a fost inventat in 1905 de Ludwig Roselius, dar folosea benzenul, o hidrocarbura cu potential toxic. Cafeaua era inmuiata intr-o solutie salina si apoi era tratata cu benzen. Astazi, metoda e considerata periculoasa pentru sanatate si nu mai este utilizata.

Beneficiile pentru sanatate ale cafelei decofeinizate.

In ciuda faptului ca a fost foarte controversata in trecut, cafeaua poate fi un aliment benefic organismului, atunci cand este consumata responsabil. Aceasta este legata de numeroase avantaje pentru sanatate, avantaje care sunt atribuite in principal continutului sau antioxidant, dar si altor substante active.
Diabetul de tip 2, functia hepatica si moartea prematura
Consumul de cafea, atat normal, cat si decofeinizat, a fost legat de reducerea riscului de diabet de tip 2. Fiecare ceasca zilnica poate reduce riscul cu pana la 7%.

Imbatranirea si bolile neurodegenerative.

Atat cafeaua obisnuita, cat si cea decofeinizata par sa aiba efecte pozitive asupra declinului mental cauzat de inaintarea in varsta.
Studiile pe celule umane arata, de asemenea, ca aportul de cafea decofeinizata poate proteja neuronii. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea dezvoltarii bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.

Ameliorarea simptomelor de arsuri la stomac si risc redus de cancer de colon.

Un efect secundar des intalnit in randul persoanelor care consuma cafea clasica este acela de a experimenta arsuri la stomac sau reflux gastric acid.
Multi oameni se confrunta cu aceasta problema, nestiind ca inlocuirea bauturii cu varianta fara cofeina poate ameliora acest efect secundar inconfortabil. S-a demonstrat ca o ceasca de cafea decofeinizata provoaca un reflux acid semnificativ mai mic decat cea obisnuita sau chiar deloc.
Consumul a doua sau mai multe cesti de cafea decofeinizata pe zi a fost, de asemenea, legat de un risc cu pana la 48% mai mic de a dezvolta cancer de colon.

03martie
2023